Σελίδες

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ


ΜΩΛΟΣ-ΜΑΓΑΖΙΑ


Δυο οικισμοί που έχουν ενωθεί ΒΑ της Σκύρου σε απόσταση 2 χλμ.την περιοχή που οι Σκυριανοί την αποκαλούν και Γιαλός.Με την απογραφή του 2001 απογράφηκαν 134 κάτοικοι.
Η αρχή του οικισμού Μαγαζιά τοποθετείται στα χρόνια της τουρκοκρατίας όταν εκεί δημιουργήθηκαν τα πρώτα «μαγαζιά» δηλαδή οι αποθήκες για το εμπόριο του νησιού. Μεταγενέστερα φτιάχτηκαν και σπίτια και πολλοί κάτοικοι του Χωριού μετοίκησαν δίπλα στην θάλασσα. Σήμερα στην περιοχή αυτή βρίσκονται τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα του νησιού.


ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑ ΑΤΣΙΤΣΑ
Η Ατσίτσα απέχει από το Χωριό 18 χλμ και σε όλη την διαδρομή προς Βορά στα δεξιά μας βρίσκονται αρκετές παραλίες από τις οποίες η κάθε μία διαθέτει και κάτι ξεχωριστό.
Πολύ κοντά, βόρεια του Χωριού υπάρχουν δυο οικισμοί όπου εκεί βρίσκονται τα περισσότερα καταλύματα του νησιού. Τα Μαγαζιά και κολλητά ο Μώλος. Απο εκεί ξεκινούν οι συνεχόμενες παραλίες των Μαγαζιών, του Μώλου, των Πουριών,τα Γυρίσματα και η Καρεφλού.
Στα Πουριά βρίσκονται τα αρχαία λατομεία, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μέσα σε λοξευμένο βράχο και πολύ κοντά τα Βρυκολακονήσια.
Τα Γυρίσματα απέχουν από το Χωριό 3χλμ και είναι από τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.

Στα 7 χ.λμ. από το Χωριό υπάρχει διαστάυρωση που ακολουθώντας την μας οδηγεί σε 4 χ.λμ. σε αρχαιολογικό χώρο , το Παλαμάρι.

Στα 14χλμ της διαδρομής μας από το Χωριό υπάρχει διαστάυρωση η οποία μας οδηγεί μετά από πορεία 4 χλμ από βατό χωματόδρομο στις παραλίες Αγίου Πέτρου και πιο πέρα της Θεοτόκου.
Εάν δεν ακολουθήσουμε την παράκαμψη και συνεχίσουμε στον κεντρικό δρόμο μετά δυο χιλιόμετρα φτάνουνε στην παραλία της Κυρα-Παναγιάς. Άλλα δυο χιλιόμετρα ακόμη και φτάνουμε στον Ατσίτσα. Από εκεί κι ύστερα υπάρχει δύσκολος χωματόδρομος για την παραλία του Αγίου Φωκά που αναφέραμε στην αρχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: