Σελίδες

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

ΡΟΥΠΕΡΤ ΜΠΡΟΥΚ



«Έγινε τέκνο της αρρενωπής Σκύρου, που κλήρος της είναι να ανατρέφει και να δέχεται ήρωες» Γερ. Λύχνος


Γεννήθηκε στο Ράγκμπυ της Αγγλίας το 1887. Σπούδασε φιλολογία στο Κάιμπριτζ από όπου αποφοίτησε το 1909 αισθανόμενος ήδη τα πρώτα φιλελληνικά σκιρτήματα. Κατά την διάρκεια των σπουδών του ήταν πρόεδρος της Φαβιανής Εταιρείας κι ένας από τους ιδρυτές της Δραματικής Σχολής Μάλοου.
Από πολύ νωρίς άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα ενώ το 1911 εξέδωσε την πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή τα «Ποιήματα»
Εργάστηκε σαν ανταποκριτής σε αγγλικές εφημερίδες έως το 1913 ταξιδεύοντας στην Ιταλία, την Γερμανία, την Ωκεανία, τον Καναδά.
Με την έναρξη του 1ου παγκόσμιου πολέμου κατατάσσεται εθελοντής ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στην ναυτική μεραρχία. Μετά την εκκένωση της Αμβέρσας στάλθηκε με την μεραρχία του στο Πόρτ Σάιντ όπου αρρώστησε από ηλίαση.

Κατόπιν στέλνεται με την μονάδα του το 1915 στην επιχείρηση των Δαρδανελίων.
Περνώντας με το πλοίο του από τις Καβοκολώνες στο Σούνιο φώναξε γεμάτος έκσταση: «Και τώρα που της Αττικής το άγιο χώμα είδα ας πεθάνω».
Κατά την διάρκεια του ταξιδιού αρρωσταίνει από ηλίαση και δηλητηρίαση του αίματος.
Ξεψύχησε επάνω στο πλωτό γαλλικό νοσοκομείο "Duguay Trouin" μεταξύ Λήμνου και Σκύρου.
Το σώμα του μεταφέρθηκε στο λιμάνι Τρείς Μπούκες όπου ναυλοχούσε ο αγγλογαλλικός στόλος.
Τάφηκε στην θέση Αγία Τριάδα στις 23 Απριλίου 1915.

Έριξαν στον τάφο του αγριολούλουδα και κλωνάρια αγριελιάς πλεγμένα σε στεφάνι. Το μνήμα σκεπάστηκε με ένα κομμάτι μάρμαρο και δίπλα στήθηκε ξύλινος σταυρός με την επιγραφή «Ενθάδε κείται ο δούλος του θεού ανθυπολοχαγός Ρ. Μπρούκ , αποθανών υπέρ της απελευθερώσεως της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους».
Η μάνα του δεν επέτρεψε να μεταφερθούν τα οστά του στην Αγγλία. «Αφήστε τον στο μέρος που μονάχος του διάλεξε,. Αφήστε τον να βλέπει για πάντα τον ελληνικό ήλιο.»


Με πρωτοβουλία του Βέλγου ποιητή και συγγραφέα Παύλου Βάντερμποργκ, Άγγλων και Ελλήνων διανοουμένων δημιουργήθηκε διεθνής επιτροπή με επίτιμο πρόεδρο τον Ελευθέριο Βενιζέλο και μέλη τον Καβάφη και τον Πολίτη από την μεριά της Ελλάδας. Η επιτροπή αυτή έκανε έρανο σε όλες ευρωπαϊκές χώρες και έστησε οριχάλκινο άγαλμα δίπλα στην Αγία Τριάδα , το οποίο άγαλμα
φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μιχαήλ Τόμπρος.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το απόγευμα στις 23 Απριλίου του 1931 με επίσημη τελετή και πολύ κόσμο οι οποίοι ήρθαν από κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: